Byggarbetslösheten fortsätter att öka

Byggarbetslösheten minskar i landet men ökar i Norrbotten. Redan förra året var läget bekymmersamt för byggnadsarbetarna och idag står var tredje byggnadsarbetare utan arbete.

Bengt-Erik Rolfs, ombudsman för Byggnads, säger att byggarbetslösheten fortsätter att öka i länet och att den stigit med drygt 1 procent bara den senaste månaden - med 5 procent sedan november.

- Kommunerna har dåligt med pengar och det finns en osäkerhet om statsbidragen, det gör att man väntar på någon slags startsignal, säger Bengt-Erik Rolfs om anledningen till att så få projekt startar i länet.

Läget är sämst i den östra länsdelen och i Malmfälten och i gruvsamhället Kiruna dröjer det ytterligare några år innan LKAB och andra aktörer sätter igång något byggande. Det som behövs är att stora projekt som Norrbotniabanan och att upprustning av vägar och broar tidigareläggs t.ex genom att den gamla arbetsmarknadsåtgärden med beredskapsarbeten återinförs, anser Byggnads.

- Byggnadsarbetarna kan antingen förkovra sig inom sitt yrke eller försöka få jobb i annan bransch till dess de stora infrastrukturprojekten kommer igång. Det kommer att behövas betongarbetare med nya kunskaper när byggande av Norrbotniabanan inleds, menar Bengt-Erik Rolfs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista