Ralf Nilsson, sektionschef socialförvaltningen Luleå Foto: Inger Marklund SR Norrbotten
Luleå

Missbruket kostar miljoner

Dyrare missbruksvård
1:29 min

Luleå kommuns utgifter för missbruksvård ökar i år med två miljoner. Totalt kostar den 15 miljoner kronor för behandlingshem och en och en halv miljon för öppenvård.

Kommunen väljer att ge vård på de dyra behandlingshemmen i stället för att köpa öppenvård på hemmaplan. Man går därmed tvärt emot vad andra kommuner i norra Sverige gör. Men på Luleås socialförvaltning säger man att vården på behandlingshem ger bättre resultat, alltså mindre återfall.

Det finns bara ett par behandlingshem som kan användas i Norrbotten för missbrukare av narkotika, alkohol, eller blandmissbrukare. Därför får patienterna åka till andra delar av landet också.

- Vi måste ta hänsyn till många aspekter när en person ska vårdas, säger sektionschefen Ralf Nilsson på socialförvaltningen i Luleå.

- Det kan handla om att en ung kvinna inte bör bo bland en del andra personer, eller att en missbrukare måste vara långt från sin sociala miljö för att resultatet ska bli bättre.

Han understryker att institutionsvård ofta är att föredra framför en öppenvård som ofta köps på hemorten Luleå.

- Vi måste ha en god kvalitet i missbruksvården. Det är de bedömningarna vi gör. I den här branschen finns det en del oseriösa vårdgivare som kvackar!

Det handlar om att få så få återfall som möjligt helt naturligt och då kan det dyrare alternativet, behandlingshemmets vård, vara billigare på lång sikt.

- Behandlingshem har en bättre kompetens än öppenvården för det mesta. Många av missbrukarna har dubbeldiagnoser, det vill säga en psykisk diagnos och ett missbruksproblem. På behandlingshem finns olika personalgrupper; läkare, psykologer, kuratorer med flera som tillsammans vårdar patienten. Det är en tillgång hos institutionsvården. I öppenvården kanske missbrukaren bara har en enda socialsekreterare att gå till endast någon gång i veckan, avslutar Ralf Nilsson, sektionschef socialförvaltningen, Luleå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".