Kommunernas dåliga ekonomi beror på statliga pålagor

I går presenterade Kommunförbundet och Landstingsförbundet en ekonomisk prognos som sträcker sig från i år fram till 2007. Det är en dyster bild som målas upp av de två förbundens ekonomer. Nu väntar stora besparingar med personalnedskärningar i länets kommuner på grund av den sämre ekonomin.

Under det här året beräknar förbundens ekonomer att underskottet i landets kommuner och landsting kommer att uppgå till närmare 10 miljarder, varav 6 miljarder på den kommunala sidan.

Orsaken till dom stora underskotten är framförallt en försämring av statsbidragen, bland annat pensionsreformen som gör att statsbidragen minskar med 2,6 miljarder under det här året.

Att kommuner och landstingen hamnat i det här svåra ekonomiska läget är regeringens fel. Det hävdar Krister Hammarbergh (m), 2:e vice ordförande i Kommunförbundet i Norrbotten, men som även sitter i Kommunförbundets centrala styrelse.

- Det är en oerhört ovanlig åtgärd som regeringen tar till. Man går mot gällande lagstiftning och drar in 2,6 miljarder från statsbidragen efter att ha ändrat pensionsreglerna. För att lösa detta har man bara ändrat lagstiftningen, säger Krister Hammarbergh.

Enligt Krister Hammarberg är det mesta av kommunernas kostnader pålagor som är påtvingade av staten.

- Staten är den omöjligaste samarbetspartnern som kommunerna har idag. Regeringen med Bosse Ringholm i spetsen kräver att kommunerna ska ha en budget i balans, men man sköter inte statens finanser. Regeringen låter kommunerna ta smällen för att statens budget ska se bra ut, säger Krister Hammarbergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista