1 av 2
Elin Brännmark, 9B på Älvåkraskolan i Älvsbyn. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Nicklas Häggström, rektor på Älvåkraskolan.
ÄLVSBYN

Eleverna räddade teaterprojektet

"Det känns jättekul och man växer som människa"
1:39 min

Teaterprojektet för eleverna i nian på Älvåkraskolan i Älvsbyn är räddat, efter att Skolverket nekat till att eleverna under premiärveckan skulle jobba kvällstid.

Att vara eller inte vara var frågan för teaterprojektet för niorna på Älvåkrsaskolan. I 17 år har niorna under vårterminen övat och spelat teater, bland annat Shakespeare.

Teatern är mycket populär bland eleverna, men i år kom en anmälan till Skolverket som menade att eleverna jobbade kvällstid.

Skolverket följde regelverket och sa att eleverna inte fick jobba kvällstid, men då alla elever ville spela teater tog de tag i saken och nu har det hela löst sig med att de gör det i en förenings regi.

Skönt tycker Elin Brännmark i 9b.

– Det känns jättebra att vi får ha teatern efter skolan. Vi får mer kompisar och det är en rolig grej som vi får göra tillsammans. Det känns jättekul och man växer mycket som människa och det är något som vi alla ser fram emot, säger hon.

Är teaterprojektet en viktig del i skolarbetet?

– Ja, det är det eftersom det berör alla ämnen. Vi tycker alla att den är viktig, säger Elin Brännmark.

Hon får också medhåll av skolans rektor Nicklas Häggström.

– Man utvecklas mycket som person och man lär sig samarbeta. Vi har också sett att teatern motverkar utanförskap och mobbning. Det har blivit Älvåkraskolans grej teaterprojektet, säger den stolta rektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".