Kvinna anser sig lönediskriminerad av Luleå kommun

Luleå kommun betalar 60 000 kronor till SKTF-medlemmen Gunilla Ripa, som med hjälp av facket stämt kommunen till Arbetsdomstolen för könsdiskriminering. Bakgrunden är att Gunilla Ripa anser att hon har fått för låg lön på grund av sitt kön.

När Gunilla Ripa var sektionschef på tekniska förvaltningen i Luleå hade hon 7 600  kronor mindre i månadslön än den man som tjänade mest.

Förhandlingarna mellan SKTF och Luleå kommun gav inget resultat och därför stämdes kommunen till Arbetsdomstolen, AD. Men innan AD tog upp målet, nåddes en förlikning och Gunilla Ripa får 60 000 kronor i ersättning. Det säger hon sig vara nöjd med.

Kommunen försvarar löneskillnaderna för sektionscheferna med att det gjordes en omorganisation, där de manliga cheferna fick behålla sina tidigare löner från högre befattningar.

Gunilla Ripa tycker att de tre år, som konflikten pågått har varit jobbiga, och hon känner inte att fått något stöd av ledningen. arbetsledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista