Försenat hotellbygge väcker känslor i Kiruna. Foto: Tora Lindberg, SR Sameradion.
Kiruna

Hotellbygge försenat

"Det är ju så dåligt handlagt"
1:30 min

Turerna har varit många kring bygget av ett hotell högst upp i slalombacken i Kiruna.

Första spadtaget togs för drygt tre år sedan men problem med finansiering och markupplåtelser har satt käppar i hjulen.

Det står ett halvfärdigt hotell på toppen av Luossavaara i Kiruna, siluetten mot fjällen visar ett skelett av betong och stål. I augusti 2007 påbörjades bygget som redan då var kring fyra år försenat. Nuläget är att företagarna i projektet Kiruna Show Room behöver lån från banken och då måste de ha hotellet som säkerhet och det får de inte när de inte äger marken.

Men länsstyrelsens rennäringsdelegation har avslagit ansökan om markupplåtelse med tomträtt och nu ska företagets ansökan om att få köpa marken behandlas av Statens fastighetsverk. Fram till dess ska synpunkter från den berörda samebyn lämnas. Gabna sameby som har sin viktigaste flyttled och vinterbetesmarker nedanför berget har avstyrkt ansökan under sitt senaste möte. Ordförande i Gabna sameby är Lars-Eric Kuhmunen. Han är skarp i sin kritik mot företagen:

– Det där ärendet är ju så dåligt handlagt från exploatörerna från början, att man törs börja bygga utan erforderliga tillstånd och allt som hör till ett byggande av ett hotell.

– Man vet ju av erfarenhet att hotell drar till sig gäster som vill vandra och sedan kommer det hundar och skotrar och mycket annat som hör till ett färdigt hotell. Vi nyttjar den där flyttleden väldigt ofta och det är en så svår passage där att vi vill ha den helt intakt.

Robert Åberg, en av företagarna i Kiruna Show Room, säger till Sameradion att problemet ligger i byråkratin med dess många och långa utredningar. Han tycker inte att ett hotell av det här slaget skulle störa rennäringen då verksamheten skulle vara begränsad till toppen av berget.

Men en sak är säker, Kirunaborna börjar tröttna på utsikten över fjälltoppen.

Tora Lindberg, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".