Arne Andersson, vd för Länstrafiken i Norrbotten.
BODEN

Begär hjälp efter bussbeskjutning

"Vi tar det på största allvar"
1:40 min

En buss blev beskjuten i går kväll på väg genom Torpgärdan i Boden. Och nu vill länstrafiken ha hjälp från andra håll i landet, där man varit med om liknande saker, för att hantera händelsen.

– Till exempel i Malmö har de ju haft beskjutningar. Och vi har nu sökt kontakt med dem som har samma roll som oss i Malmö, och det är Skånetrafiken, säger Arne Andersson som är vd för Länstrafiken i Norrbotten.

Det är Veolia transport som kör sträckan mellan Boden och Luleå där skottlossningen inträffade. Det hänger ihop så att Länstrafiken är ansvarig för kollektivtrafiken i länet men upphandlar all trafik av trafikföretag.

Just i går träffades en ruta av ett skott från vad som troligtvis är ett luftgevär enligt polisen. Tidigare har det också förekommit stenkastning mot bussar i samma område.

Men skott mot en buss har bara hänt en gång tidigare. Det var en misstänkt beskjutning i Råneå, säger Arne Andersson som tar gårdagens händelse på största allvar.

– Formellt är det Veolia transport som är arbetsgivare när det gäller föraren här. Däremot har vi ett stort ansvar att det är säkert att åka i våra bussar och att vi har en säker miljö runt om oss.

Veolia transport har en handlingsplan för vad som ska göras vid sådana här tillfällen, som bland annat handlar om kontakt med Arbetsmiljöverket.

Ingen person skadades när skottet träffade bussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".