Dyrt med sjuka i länet

Det har skett en kraftig kostnadsökning för Försäkringskassan i norrbotten under 2001. Blandannat på grund av att fler norrbottningar är sjuka. Ifjol ökade kostnaderna för ersättning till sjuka i Norrbotten med 700 000 kronor per dag jämfört med året innan.
Sjukpenning, förtidspension, sjukbidrag och rehabiliteringspenning i Norrbotten kostade ifjol totalt cirka 3 miljarder kronor. Det framgår av Försäkringskassans årsredovisning som kassans styrelse behandlat idag. Samtidigt som antalet sjuka har ökat har Försäkringskassan fått mindre pengar och tvingats minska sin personal, nu senast med 23 jobb. Pressen på personalen är mycket hög enligt Försäkringskassans direktör Henry Magnusson. - Vi är alla oroliga över den press vi har i organisationen säger han. Han säger att kassan idag inte klarar sitt rehabiliteringsansvar fullt ut. - Vi måste prioritera bland de fall som vi arbetar med vilket naturligtvis inte är bra, säger han och hoppas att Regeringen ska inse situationen och ge Försäkringskassorna mer pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".