Missfärgat och illasmakande vatten i Kiruna

Nu väljer många kirunabor att hämta sitt dricksvatten från kallkällor runt stan. Orsaken är att det vatten som Vattenverket levererar är missfärgat och smakar mycket klor.

Det här är ett återkommande problem på våren i samband med snösmältning. Då blir det vatten som hämtas från Torneälven förorenat av jord och får därför en gulbrun färg. Kommunen tvingas också tillsätta klor för att ta död på bakterier.

För att komma till rätta med problemet har politikerna beslutat att en ny grundvattentäkt ska ersätta den nuvarande och i somras gjordes testpumpningar nedanför bron vid Laxforsen i Torneälven. Vattnet visade sig vara av bra kvalitet och nu i sommar ska ytterligare undersökningar göras för att se om det går att pumpa upp tillräckligt med vatten för att försörja Kiruna.

Ingvar Krekula är verksamhetsansvarig för vatten- och reningsverken i Kiruna kommun. Enligt honom handlar det om en kostnad på mellan 15 och 20 miljoner kronor om politikerna fattar beslut om att bygga en ny pumpstation och dra nya vattenledningar. Tidigast om två år kan kirunaborna slippa få missfärgat och illamakande vatten om våren, tror Ingvar Krekula.

Han tipsar om att tappa upp vatten i en tillbringare och ställa den i kylen. Över natten hinner klorsmaken försvinna enligt Ingvar Krekula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".