Svenska företag omedvetna om Ryssland

På torsdag den 20 maj startar en stor företagsmässa i Murmansk. På förra årets mässa deltog flera företag från Norrbotten. Efter mässan fick Mattias Rahm, platsansvarig på norrbottensföretagens kontor Swedish Centre i Murmansk, signaler om att allt fler företag från Norrbotten vill satsa på Kolahalvön, men utfallet blev inte så stort.

Swedish centre i Murmansk hjälper svenska företag att etablera sig på Kolahalvön. Besöken på den stora företagsmässan i Murmansk är en årligen återkommande del i det arbetet. Förra året deltog från länet bland andra Isolamin och Innovation Norrbotten.

Men det behövs nog hjälp för företagen att etablera sig i Ryssland. När det till exempel gäller mässan så får Swedish centre själva ragga svenska företag som kan åka dit.

- Det vet inte om att mässan existerar. Vi får själva ringa upp svenska företag och bjuda in dem. Möjligtvis kan fjolårets mässa ha bidragit till viss försäljning och att en del kontakter knöts, säger Mattias Rahm.

Minst två norrbottensföretag finns i dag på Kolahalvön. Det är Polarica som handlar med viltprodukter samt Mikromakarna som har tillverkning av elektronikprodukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".