Storsatsning på miljövänligare stål

Stora delar av ett stort EU-projekt, för att få fram en miljövänligare ståltillverkning, kan hamna i Luleå. Flera hundra miljoner kronor ska satsas på forskningen och enligt vad Norrbottensnytt erfar så kan både LKAB:s forskningsmasugn och metallurgiska forskningsinstitutet (Mefos) i Luleå få centrala roller i projektet.

Praktiskt taget hela stålbranschen i Europa, ett 40-tal företag, står bakom planerna, som går ut på att utveckla nya tekniker som kan halvera utsläppen av växthusgasen koldioxid. Förutom LKAB och Mefos, ingår även SSAB i det konsortium som bildats för att få EU att stödja projektet.

Det är stora pengar som behövs, närmare 400 miljoner kronor under fem år. Hälften tänker industrin själv ställa upp med, resten hoppas konsortiet få från EU:s sjätte ramprogram samt kol- och stålunionens fonder.

Nya smältmetoder med naturgas

Konsortiet vill minska utsläppen genom att dels få fram bättre masugnar, men också nya smältmetoder där man använder naturgas i stället för kol.

Enligt uppgifter till Norrbottensnytt så kan stora delar av den forskningen hamna i Luleå, bland annat utveckling av en helt ny masugnsprocess samt utveckling av alternativa smältmetoder baserade på naturgas. Alltså alternativ till masugnsprocessen som ju kräver kol.

Norrbottensföretagen i fronten

Att just LKAB, Mefos och SSAB är med i det stora forskningsprogrammet är inte särskilt överraskande. Företagen ligger idag i fronten när det gäller att göra mer energisnålt och miljövänligt stål.

När till exempel andra företag drog ner på sin forskning, så ökade LKAB sin forskning genom att starta en experimentmasugn i Luleå. Forskningsmasugnen har redan visat att det går att minska energiåtgången med 20 procent och den kan nu bli central i försöken att få fram nya, miljövänligare stålprocesser.

LKAB med i styrgrupp

LKAB:s forskningschef, Lars-Erik Aaro, ingår i styrgruppen för konsortiets projektansökan, men han vill inte kommentera planerna innan EU behandlat deras ansökan, vilket väntas ske i sommar.

Forskningsprojektet går under arbetsnamnet ULCOS, en engelsk förkortning av vad det handlar om , ultralåga koldioxidutsläpp vid ståltillverkning. Bland företagen i konsortiet ingår världens största stålföretag, fransk-spanska Arcelor, samt tyska Thyssen Krupp och brittisk-holländska Corus.

Gun Holmström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".