IT-företagen på väg uppåt igen

Det har vänt och konjunkturen är på väg uppåt igen för IT-företagen i Norrbotten. Enligt paraplyorganisationen Internet Bay anställs det mer personal, görs nya affärer och startas nya företag.

Internet Bays nye chef, Johan Hedlin, tror att vändningen inom IT-branschen delvis beror på konjunkturuppgången och på mer jobb för den lokala basindustrin, men framförallt på att företagen blivit bättre på att samarbeta och ta stora kunder, både hemma och på världsmarknaden.

- Företagen samarbetar med en helt annan kraft idag än för 3-4 år sedan, säger Johan Hedlin.

Vid ett möte i Luleå igår vittnade nio norrbottniska IT-företag om hur de växer och tänker anställa ytterligare ett 30-tal personer i år.

Många av företagen har en regional marknad som bas, men allt fler av dem specialiserar sig och ger sig ut på världsmarknaden. Ett sånt företag är nybildade Arctic business consulting, som startades vid nyår av 11 före detta anställda på nedlagda Frontec i Luleå.

Enligt Jonas Lind, en av delägarna, har företaget redan fått framgångar utomlands just på grund av sin specialisering och räknar med att anställa ytterligare fem personer i höst.

- Vi har specialiserat oss på tullsystem och märker att kunderna väljer oss av just den anledningen, säger Jonas Lind. Ett annat viktigt skäl är samarbetet med en grupp andra lokala företag.

Både Johan Hedlin och Jonas Lind tror att just specialisering och produktutveckling är det som är framgångsreceptet för länets IT-företag i framtiden.

- Det finns inte plats för mer konsulting på den lokala marknaden, säger Jonas Lind. Vi måste utveckla egna produkter, mobila lösningar och programvaror som vi kan exportera. Men ska vi kunna göra det behöver vi också riskkapital, tillägger han med adress till politiker och investerare.

Gun Holmström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".