Avgift på skoterkörning i Kiruna

För att få köra skoter i Kirunafjällen måste man lösa en licens. Det kontroversiella föreslaget presenterar Vinterstadens skoter- och fritidsförening i Kiruna.

200 kronor om året för kommunens invånare och 1 500 kronor för utlänningar ska licensen kosta.

- Förslaget är vårt svar på att skoteråkandet ökar. Bara i påsk var det cirka 5 000 maskiner i området. Vi värnar om vår skoteråkning i fjällen som andra månar om sin skärgård, säger föreningens ordförande Anders Petersson.

- Stävjar vi inte den ökade skoteråkningen kan det på sikt bli totalförbud.

Enligt föreningen är 80-85 procent av skoterförarna norrmän, varför förslaget förenklat bygger på att utlänningar ska betala en hög avgift och lokalbefolkning en lägre. Besökare på guidade turer, boende- och stugägare ska vara undantagna licenskravet.

Hur detta går ihop med EU:s krav att inte missgynna medborgare från andra EU-länder, har föreningen inte funderat på.

- Vi stödjer vårt förslag på ett regeringsbeslut från 1998 som medger att fjällkommuner ska kunna skapa egna regleringar av fjällområden. Håller det inte juridiskt har vi i alla fall försökt skapa debatt, säger Anders Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista