Stor stålkonferens i Luleå

I början av juni arrangerar metallurgiska forskningsistitutet AB MEFOS, en stor internationell stålkonferens i Luleå SCANMET II. En lång rad internationella forskare och kända industriledare deltar.

SSAB koncernens tekniske chef Göran Karlsson, som är styrelseordförande i MEFOS, tror att konferensen kan ge forskningsinstitutet bra renomé ute i världen.

- Ja för Mefos är det ju en möjlighet att få sitt namn spritt i någonting som är positivt, säger han.

Det är en konferens med flera hundra deltagare och en lång rad föreläsare från i stort sett hela världen, till exempel från universitet i Kina och Japan, olika stålinstitut och från stora internationella stålföretag i Europa och nord och Sydamerika. Konferensen är också viktig för SSAB säger Göran Karlsson.

- Ja vad som är viktigt för oss nu det är ju att se till att våra

experter är närvarande på en sån här konferens och bygga på sitt nätverk och på det sättet få möjlighet att bygga på sin kunskap och den kunskapen kan då i sin tur komma SSAB tillgodo både i det lilla och om vi har tur också i det stora, säger han.

Mefos har tidigare varit initativtagare till liknande konferenser om stålproduktion men nu har ämnesområdet breddats betydligt och nytt för i år är stålindustrins energiförbrukning och kolidioxidutsläpp.

- Det är ett väldigt viktigt område för stålindustrin och det här blir då en mötesplats för att se var ligger utvecklingsfronterna i olika delar av världen, säger Göran Karlsson teknisk direktör i SSAB koncernen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista