Stor kopparfyndighet utanför Kiruna

En stor kopparfyndighet har hittats söder om Kiruna. Kopparhalten är fyra gånger högre än i Aitikgruvan. Det är Lundin Mining som har hittat fyndigheten efter att ha prospekterat i ett 117 000 hektar stort område i Norrbotten.

- Fynden är oerhört intressanta, men vi måste göra fler provborrningar innan vi bestämmer om vi ska gå vidare med gruvbrytning, säger Karl-Axel Waplan på Lundin Mining.

Än återstår det många undersökningar innan det kan bli aktuellt att börja bryta någon malm. Bland annat ska nya undersökningar under andra halvan av det här året ge svar på hur stor malmkroppen är.

- Vi räknar med att borra ytterligare 20 hål ner i malmen för att undersöka storleken. Eftersom det är myrmarker så måste vi vcänta tills marken är frusen, säger Karl-Axel Waplan.

Om det skulle visa sig att det är en stor malmåder så tar det minst fem-åtta år innan det kan bli aktuellt med en brytning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista