Alkoholen kostar samhället miljontals kronor

Idag är det folknykterhetens dag. Samtidigt kan nationalekonomen Anders Johnson från Hägersten visa att samhällskostnaderna för alkohol och alkoholskador i Norrbotten blir cirka 400 miljoner kronor varje år.

Aners Johnson har gjort sina beräkningar av samhällskostnader utifrån vad till exempel sjukfrånvaro, socialtjänst och skadegörelse på grund av alkoholmissbruk kostar.

Siffrorna visar att samhällskostnaderna för alkohol och alkoholskador i Norrbotten blir cirka 400 miljoner kronor varje år. Det blir cirka 40 miljoner kronor för en kommun i Bodens storlek och 100 miljoner kronor för Luleå. Anders Johnson tror inte att kostnaderna kommer att minska.

I går föreläste han i Boden, på Björknässkolan, inbjuden av IOGT-NTO. Fredrik Persson och Andreas Lindberg är 18 och 17 år och går på gymnasiet i Boden. De tycker inte att det är häftigt att dricka alkohol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista