Två ungdomar omkom i frontalkrock

Två unga människor från Överkalix omkom igår kväll när en bilförare försökte undvika en älgkollision. Bilen fick sladd, kom över på fel sida av vägen och träffades med våldsam kraft i sidan av en mötande bil. Sex personer skadades i bilarna, varav en livshotande. Med anledning av den tragiska olyckan har det öppnats ett kriscentrum i Överkalix.

Olyckan inträffade tjugo minuter före midnatt på E 10, 2,5 mil norr om Töre.

-Föraren av en bil med fem unga människor i, 21-29 år, gjorde en kraftig inbromsning när älgen plötsligt rusade upp på vägbanan. Bilen fick en våldsam sladd som föraren inte förmådde häva, berättar vakthavande befäl vid Luleåpolisen.

I den mötande bilen körde en mamma med två barn. Hon hade ingen chans att väja för bilen som kom sladdande mot henne.

Började brinna

Bilen med de fem unga människorna fattade eld, vilket försvårade räddningsarbetet allvarligt. Läget vid olycksplatsen blev kaotiskt. Polisen tvingades stänga av ett stycke av E 10 för att hindra obehöriga från att ta sig fram och försvåra räddningspersonalens arbete.

Räddningstjänsten ryckte ut med ambulanser och brandbilar från Kalix och Töre. Polisen kallade dit personal från både Luleå och Haparanda för att kunna upprätthålla ordning på olycksplatsen. Olycksplatsen var avstängd i flera timmar under natten.

Allvarligt tillstånd

De två unga människorna som omkom hade förts till Kalix lasarett, tillsammans med sina tre kamrater. Tillståndet för en av de unga i Kalix var allvarligt nu på morgonen och universitetssjukhuset i Umeå har fått ta över vården av den patienten.

Mamman och de två barnen som kom söderifrån fördes till Sunderby sjukhus.

Samtliga fem ungdomar som färdades i bilen som fick sladd var hemmahörande i Överkalix. I den mötande bilen fanns en mamma och två barn som är hemmahörande i Umeå.

Kriscentrum öppnat i Överkalix

Med anledning av den tragiska dösolyckan har det upprättats ett kriscentrum i församlingshemmet i Överkalix. Där kan anhöriga och andra som vill prata få träfaf personal från kyrkan, vårdcentralen, polis och räddningstjänst. Kriscentrat öppnar klockan 11 idag och har sedan öppet så länge det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".