Fiskebråket i Haparanda fortsätter

Tornedalsrådet och finska Lapplands kommunförbund har skrivit brev till finska regeringen med begäran om att det inte ska bli några lättnader i fisket i Torneälvens mynningsområde. Breven upprör ordföranden i Fiskarnas intresseförening Bengt-Olov Innala i Haparanda, som vill ha lättnader.

I början av den här månaden skulle finska regeringen ta ställning till lättnader i fisket utanför Haparanda. Tornedalslrådet och kommunförbundet Lapin litto skrev då i sina brev att det inte borde göras några lättnader, eftersom de ville värna om laxbeståndet längre upp i älven. Ett av breven skulle även ha fått stöd av Länsstyrelsen i Luleå, men landshövdingen känner inte till det.

Något beslut om fiskelättnader togs dock inte av finska regeringen, utan den avvaktar.

Peter Hagström, som är VD i Tornedalsrådet säger att det råder osäkerhet om tillgången på vildlax och därför är det inte läge att göra några lättnader i fiskestadgan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista