BODEN

30 berörs när kompanier läggs ned

Försvarsmakten har idag beslutat att lägga ner ingenjörskompanierna i Boden och istället inrätta två nya i Eksjö. Ett 30-tal personer berörs av nedläggningen.

Beslutet fattades av chefen för produktionsstaben Göran Mårtensson.

Personal som i dag arbetar med ingenjörskompanierna i Boden kommer att kunna anmäla intresse för tjänsterna i Eksjö. Enligt Nils Johansson i Boden kommer de som inte vill flytta till Eksjö att erbjudas omplacering och omskolning vid I 19 i Boden.

– Det är så klart trist, men beslutet var väntat, säger Nils Johansson.

Enligt Försvarsmakten blir det lättare att upprätthålla en hög och bred kompetens om verksamheten koncentreras till en och samma plats. I Eksjö finns Sveriges enda ingenjörsregemente.

De två nya ingenjörskompanierna i Eksjö kommer att upprättas från första januari 2012, samtidigt som de båda ingenjörskompanierna i Boden avvecklas.

– Det var rätt så väntat beslutet, men det är klart att det får operativa konsekvenser, jag hoppas att de tagit med det i beräkningen på högkvarteret, säger Kjell Enquist, informationschef vid Norrbottens Regemente. 

Han förstår att beslutet sker av ekonomiska skäl, men säger att det kommer kräva mycket mer planering för övningarna i norr framöver.

– Ingenjörer är ju viktiga för att kunna ha rörlighet och att vi ska ta oss fram över älvar och sanka marker, så när man planerar en försvarsidé i norra Sverige måste man försöka få tillfört den kompetensen från Eksjö. Det kommer att påverka nivån på planeringen på ett annat sätt än tidigare.

– Vi har en strängare vinter häruppe och det finns olika delar i ingenjörsfunktionen som har mycket att vinna på att öva i snö, ödemark och sträng kyla, säger Kjel Enquist. Det är skillnad på att leta rätt på en mina om det är en meter snö jämfört med en decimeter. Sen är ju frågan vilken typ av ingenjör man efterfrågar rent strategiskt av försvarsmakten, säger han.

Helene Alm

Nyheter P4 Norrbotten
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista