Enklare etablera företag i Ryssland

Det har blivit enklare för svenska företag att etablera sig på Kolahalvön. Det ryska regel- och lagsystemet har de senaste åren blivit mycket bättre. Det säger Mattias Rahm, platsansvarig på norrbottensföretagens kontor Swedish Centre i Murmansk som hjälper svenska företag att etablera sig på Kolahalvön.


Bland annat har nästan 4.000 nya regler och förordningar införts. Men hur konstigt det än kan låta för svenska företagare att nya lagar och förordningar gör det enklare att starta företagsverksamhet - så är det så enligt Mattias Rahm.

Men det har inte bara tillkommit regler som förenklar. Det har även tagits bort sånt som ställt till det för företagen, till exempel har det krångliga ryska skattesystemet förenklats.

Men det är fortfarande så att kontakter med myndigheter och med eventuella ryska partners ofta tar lång tid. Därför arrangeras resor för svenska företag till en rysk företagsmässa i Murmansk som hålls nu i maj. Mattias Rahm hjälper just nu två företag som har år av förhandlingar framför sig innan de kan vara igång i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista