Skogsägare övervakas med satellit

För två år sedan började Skogsvårdsstyrelsen övervaka länets skogar - med hjälp av satellitbilder. Anledningen var att uppemot 10 procent av den avverkade skogsarealen aldrig anmäls till Skogsvårdsstyrelsen. Skogsägare är skyldiga att anmäla sin avverkning - annars riskerar de åtal.

Det är den skogsägare som ska avverka mer än 0.5 hektar som måste anmäla sin avverkning i förväg till Skogsvårdsstyrelsen. Anledningen är helt enkelt att Skogsvårdsstyrelsen vill kunna se hur mycket skog som avverkas i länet.

Av de 12 åtalsanmälningar som Skogsvårdsstyrelsen gjorde under 2003 ledde 3 till stämningsansökan från miljöåklagare. Fyra preskriberades på grund av att preskriptionstriden är kort - bara två år. Två ledde till åtal varav den ena skogsägaren frikändes. En skogsägare fälldes men något straff innehöll inte domen.

- Brottet ansågs inte ringa, men påföljd ansågs oskäligt, säger Anders Landström, nätverksledare på Skogsvårdsstyrelsen. Han tycker inte att resultatet är dåligt eftersom huvudsyftet med övervakningen inte är att sätta dit skogsägare, utan att få en bild över hur mycket skog som avverkas. Projektet kommer att fortsätta över hela länet i full skala.

- Vi fortsätter inom överskådlig framtid för att få in den avverkade arealen varje år, säger Anders Landström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista