Färre församlingar i Luleå stift

Allt fler lämnar svenska kyrkan. Konsekvenserna kan bli att flera församlingar slås samman.

Förra året lämnade 2 916 medlemmar svenska kyrkan i Luleå stift som omfattar Norrbottens och Västerbottens län Det är en fördubbling jämfört med år 2002 då motsvarande siffra var 1 500.

-Trenden ser likadan ut i hela Sverige, säger Åke Nordlund chef för stiftskansliet i Luleå. Att svenska kyrkan tappar medlemmar får naturligtvis konsekvenser. I flera års tid har Luleå stift tittat på olika åtgärder. Det finns konkreta förslag på att slå samman församlingar, något som styrelsen för Luleå stift ska besluta om till hösten.

I Norrbotten pågår diskussioner om församlingssammanslagningar i Jokkmokk, Porjus och Vuollerim samt Övertorneå, Hietaniemi och Svanstein i Tornedalen. I Västerbotten är det Lyckseleområdet och Vilhelmina/Stensele.

Kyrkobesökaren ska inte få en försämring. Enligt Åke Nordlund ska det även i framtiden bli gudstjänster på lika många platser som i dag.

De vanligaste skälen till att lämna svenska kyrkan är: ekonomiska, känslan av brist på samhörighet med kyrkan, att det kristna engagemanget saknas eller att kyrkans agerande har upprört eller irriterat.

-De ekonomiska skälen till att lämna svenska kyrkan har ökat, säger Åke Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista