Sveaskog granskas av konkurrensmyndigheterna

Konkurrensverket har inlett en granskning av statliga Sveaskog för att se om bolaget bryter mot konkurrenslagarna. Det här är inte första gången som skogsbolaget hamnat under konkurrensverkets granskningslupp.

Det var i september 1997 som Arjeplogs och Arvidsjaurs kommun anmälde bolaget, som då hette Assi Domän, till konkurrensverket. Anledningen var att kommunerna ansåg att det statliga skogsbolaget använde sin dominerande ställning på ett för de små köpsågverken, konkurrensvidrigt sätt.

Sågarna hävdade att man bara fick köpa mindre poster timmer och oftast då av sämre kvalitet. De stora volymerna och den bästa kvaliteten gick till bolagets egna sågar. Den gången friades det statliga skogsbolaget av Konkurrensverket.

Flera sågverksägare som Norrbottensnytt pratat tycker att det är bra att Sveaskog åter ska granskas av myndigheterna. En sågverksägare, som vill vara anonym, säger att problemet i dag är att den stora osäkerheten på råvarusidan gör att det i dag inte går att låna pengar från bankerna till större investeringar. Det leder på lång sikt till att sågen kommer att självdö.

Sedan den förra granskningen i slutet av 1990-talet har övar närmare tio sågar i Norrbotten fått lägga ner. För drygt hälften har råvarubristen den direkta anledningen.

– Om Sveaskog får fortsätta att prioritera leveranser av virke till de egna sågarna, oavsett vad köpsågverken är beredd att betala för råvaran, så kommer många fler sågverk att gå i konkurs de närmaste åren, säger BO T Holm, vd för sågarnas branschorganisation Sågab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista