1 av 2
Kommunalrådet Karl Petersen förrättar invigningen hos Aurorum. Foto: Niklas Jälen.
2 av 2
Mickael Norlund, SAAB och Mikael Nyström, Tieto
Luleå

Teknikbyn växer

"Bra att mötas över gränserna"
1:36 min

Nu utökas Teknikbyn Aurorum i Luleå med ytterligare tre företag, nämligen Tieto, Ericsson och Saab AB och förhoppningen är att det ska leda till fler jobb.

Idag invigdes satsningen av kommunalrådet i Luleå Karl Petersen inför ett hundratal anställda vid de tre företagen. De finns i ett större företagskomplex alldeles intill Luleå tekniska universitet. Några hundra meter därifrån ligger nuvarande teknikbyn Aurorum science park med ett femtital företag. Från och med nu ingår de tre företagen i teknikbyn och det innebär att antalet anställda i Aurorum ökar från 700 till 1 200.

Meningen är att anställda ska kunna träffas i gemensamma lokaler och prata om forskning och utveckling, utan att avslöja hemligheter hos det egna företaget.

- Det viktigaste för oss på Tieto är att skapa en mer kreativ miljö och att även stötta näringslivet totalt sett. Det finns många nystartade företag i Aurorum och vi är ett väldigt etablerat företag. Så jag tror att det är bra att mötas över gränserna i ett sådant koncept som Aurorum är, säger Mikael Nyström, kontorschef hos Tieto.

- Dagens satsning är viktig, eftersom Saab och vår personal nu får synas i den verksamhet, som Aurorum har. Det är inte minst viktigt för att kunna fortsätta att rekrytera folk från högskolan och för att utveckla regionen och Luleå, säger Mickael Norlund på SAAB AB, som sysslar med försvarsforskning. Han räknar med att det kan bli fler jobb hos företaget framöver.

- I år har Tieto vuxit med ett tjugotal anställda och det tror jag fortsätter nästa år, säger Mikael Nyström på Tieto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".