1 av 3
Klicka för grafik: Lotsar i Norrland
2 av 3
Cecilia Pettersson, etableringslots.
3 av 3
Kristina Palo vid Arbetsförmedlingen. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Norrbotten

Etableringslotsar saknas

1:56 min

Om en vecka flyttas ansvaret för nyanlända invandrare från kommunerna till arbetsförmedlingen. Men i de flesta av Norrbottens kommuner saknas fortfarande personal för uppdraget.

Etableringslotsar kallas den nya yrkesgrupp som ska ge stöd åt nyanlända att komma in i det svenska samhället och att snabbt komma i arbete.

Men i Norrbotten saknas godkända Etableringslotsar i nio av länets 14 kommuner. Det visar Arbetsförmedlingens siffor från mitten av november.

Men en etableringslots är Cecilia Pettersson, chef och konsult vid Kirunaföretaget Ydimer. Hon tycker att det är synd om det saknas lotsar.

– Jag tycker att där det finns asylsökande ska det också finnas lotsar. Vi lotsar kommer att bli en jättebra stöttning för de asylsökande att komma ut i det svenska samhället, säger hon.

Kristina Palo, chef över Arbetsförmedlingen i Gällivare, Jokkmokk och Pajala, säger att om det inte dyker upp lotsar så måste de själva fixa lotsningen in i det svenska samhället.

– Vi måste klara av det oavsett om vi har etableringslotsar eller inte, och då är det upp till oss att omfördela resurserna så att vi klarar av uppdraget, för det är ett jätteviktigt uppdrag, och en prioriterad grupp. Vi får sätta fler arbetsförmedlare på att jobba med detta, säger hon.

Tillbaka till etableringslotsen Cecilia Pettersson i Kiruna.

– Jag tror på idén att vi som är etablerade i det svenska näringslivet och i det svenska samhället får lov att hjälpa våra nyanlända.

Hur mycket kommer det bli att göra?

– Ingen aning. Eftersom det är ett avtal där arbetsförmedlingen inte förbinder sig till några volymer är det jättesvårt att veta, säger Cecilia Pettersson.

Hon tror att den här osäkerheten kan vara är en av anledningarna till att det fortfarande saknas lotsar.

– Om det här uppdraget visar sig falla väl ut så kommer fler företag att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista