1 av 2
Jokkmokks kommun planerar för minskning av koldioxidutsläpp. Foto: Scanpix
2 av 2
Jokkmokk

Kommunen ska spara miljoner

Jokkmokks kommun räknar med att minska sina utgifter med fyra miljoner kronor per år de närmsta tio åren. Det genom att minska sina koldioxidutsläpp med 20 procent.

Kommunförvaltningen ska tillsammans med kommuninvånarna minska energiförbrukningen, det har de lovat EU efter att de undertecknat ett avtal.

- Jokkmokks kommun är en energikommun, och det finns väldigt mycket kunskap och medvetenhet kring miljöfrågor. Vi har ju ett stort område som är naturskyddat och vi Jokkmokkare är miljömedvetna, säger Silva Herrman klimatstrateg i Jokkmokks kommun.

Kommunen ska tillsammans med invånarna minska koldioxidutsläppen med 20 procent de närmsta tio åren, det har de lovat EU. Genom information och konkreta råd till hushåll och företagare ska förbrukningen minskas. Men kommunen själv ska gå i bräschen och för att få underteckna EU: borgmästaravtal så måste de ha gett exempel på hur de ska minska förbrukningen. Att minska på energin som det kommunala bostadsbolaget förbrukar är en åtgärd, men det finns mer.

- Vi ska energieffektivisera fjärrvärmen och vi ska få fler i tätorten att ansluta sig till fjärrvärmenätet, säger Silva Herrman som ett exempel på åtgärder som ska få ner kommunens sammanlagda koldioxidförbrukning med 20 procent på tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista