Stellan Båtsman distriktsläkare i Kalix och chefsläkare i östra Norrbotten.<br> Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio
Kalix

Alzheimersjuka underbehandlas

1:12 min

Alzheimer är igen statussjukdom och därför underbehandlas den i Sverige, anser Stellan Båtsman, som är distriktsläkare i Kalix och chefsläkare i östra Norrbotten.

Norrbotten ligger högt i landet när det gäller medicinering till alzheimersjuka, men det är en sanning med viss modifikation.

Det är i Kalix som samarbetet mellan kommunen och vårdcentralen gör att bromsmediciner sätts in tidigt i behandlingen av Alzheimerpatienter. Bromsmedicineringen i Kalix drar upp statistiken för länet som helhet.

– Socialstyrelsen säger att 75 procent av patienterna har nytta av medicineringen och det är väl det vi har sett även här, säger Stellan Båtsman.

Kalix vårdcentral skriver ut bromsmedicin mot Alzheimer till 6 procent av ålderspensionärerna. I resten av Norrbottenskommunerna ligger den andelen betydligt lägre, men i Finland ligger snittet till och med högre än i Kalix.

– Det tror jag har att göra med personligt intresse hos dom som jobbar på vårdcentralen. Det har också med kunskap och okunskap att göra och attityd till sjukdomen. Alzheimers sjukdom är ingen statussjukdom. Hjärt-kärl-sjukdom är mycket mer status, säger Stellan Båtsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista