Monica Isaksson. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Kiruna/Norrbotten

Etableringslotsar oroar kommunerna

"Nyanländas behov glöms bort"
1:37 min

Bland kommunerna finns en oro för hur det kommer att gå med introduktionen av nyanlända invandrare när Arbetsförmedlingen tar över ansvaret, och det blir skarpare fokus på arbetslinjen.

Monica Isaksson som är enhetschef för arbetsmarknad och integration vid Kiruna kommun är rädd för att många av de nyanländas behov glöms bort.

– Jag upplever att man är så inne på just det här med att det är arbetslinjen som ska gälla, och det är bra. Men samtidigt glömmer man alla de andra delarna i en människas liv som kommer från ett land och en kultur till något helt annat. I det läget kan det vara så att den som kommer hit inte bara orkar tänka på arbetslinjen för de har så många andra tankar, säger hon.

Vid kommunens arbetsmarknads- och integrationsavdelning är ständigt ett 50-tal personer aktuella för att introduceras i det svenska samhället och Monica Isaksson hjälper till med allt möjligt.

– Det kan gälla funderingar om vart de ska vända sig för att få hit sina barn om de är kvar i hemlandet. Många undrar hur det här samhället fungerar och hur kulturen är. Jag rädd att det är mycket av detta som hamnar på sidan av när man bara pratar arbetslinjen, säger Monica Isaksson.

Nästa vecka ska Arbetsförmedlingen ta över ansvaret. Och de ska i sin tur anlita fristående etableringslotsar med uppdrag att snabbt fixa jobb till nyanlända - då blir det bonusutbetalning. Men i etableringslotsarnas uppgift ingår också att ge socialt stöd och på andra sätt lotsa in i det svenska samhället.

Men i Norrbotten saknas fortfarande lotsar i de flesta kommuner.

– Det betyder ju att arbetsförmedlingen också ska hinna med den delen. Och dels är det en del som de inte kan utan måste lära sig. Plus att de ska göra detta dessutom, förutom det som de egentligen ska jobba med, säger Monica Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".