1 av 4
Alexandra Svensson från Älvsbyn. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
2 av 4
Luleås kommunalråd Yvonne Ståhlnacke och Hilda Malmström, praktikant.
3 av 4
Pia Ramirez Mård, Priorum, hade mingelskola på rekryteringsmässan. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
4 av 4
Nicklas Lindbäck, Boden, besökte mässan. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Norrbotten

Jobbmässa lockar många

Rekryteringsmässa i Pontushallen
1:34 min

Några tusen personer sökte sig i dag till Pontushallen i Luleå där kommunen och arbetsförmedlingen arrangerade möten mellan arbetssökande och företag.

"Rekrytera flera" kallas satsningen som ska göra att fler får jobb. Från hela länet kom arbetssökande, företagare och utbildare. 43 företag och några bemanningsföretag visade upp sig.

Flera kommuner hade personal på plats för att prata om personalbehov, bland annat socialförvaltningarna. Kalix, Luleå, Piteå, Bodens och Älvsbyns kommuner presenterade sina arbetstillfällen.

Skatteverket och militära Garnison Nord var där och gruvföretaget Northland Resources bland andra, talade om kommande behov av arbetskraft:

– Under den första tvååriga byggfasen kommer cirka 700 jobb att erbjudas inom de olika entreprenadföretag vi ska samarbeta med, säger Klas Englund Sandlund, personalspecialist på gruvföretaget Northland Resources.

Carina Andersson från Kiruna visade stort intresse för nya gruvdriften i Pajala.

– Jobb inom administration, miljö och kvalité kan jag tänka mig att ha inom gruvverksamheten. Jag är utbildad och är internrevisor på området. Har erfarenhet från liknande områden, berättade hon.

– Det skulle vara spännande att få vara med om uppbyggnaden av den nya gruvan i Pajala. Jag har hört så mycket om hur man byggde upp LKAB i Kiruna och Malmberget, sa Carina Andersson.

Det arrangerades så kallad match-making, där enskilda personer som söker jobb fick sitta ner i lugn och ro och samtala med en arbetsgivare.

– Det finns just ett behov av en sådan här mötesplats så att fler får jobb eller studera, sa Luleås kommunalråd Yvonne Ståhlnacke.

Det är Luleå Expo, Luleå kommuns evenemangsbolag som står för arrangemanget. Arbetsförmedlingarna i hela länet har betalat resan till rekryteringsmässan för de som vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".