1 av 4
Så här ser manuset ut till pjäsen Fortet som skapats via forskningsprojektet Öppen scen.
2 av 4
Regissören Catherine Parment med några av skådespelarna på Norrbottensteatern.
3 av 4
Marita Holst.
4 av 4
Repetitionerna är i full gång inför premiären. Skådespelaren Mikael Odhag har gömt sig i ett skåp.
Norrbotten

Scenen redo för webbskrivet manus

1:48 min

En ovanlig teaterpjäs har snart premiär på Norrbottensteatern.

Pjäsen är ovanlig på så sätt att manuset har skapats av nio personer som inte känner varandra men som har skrivit texten via ett nytt verktyg på webben.

Verktyget har tagits fram av forskare på universitetet i Luleå. Och den pjäs som manuset har gett upphov till heter Fortet. Den handlar om en kapten och fyra soldater som vaktar ett fort från indianer.

– Jag har haft associationerna till "Det våras för Hitler" och en pjäs som heter "Åh, vilket härligt krig", där allt är galet, säger regissören Catherine Parment.

Fem skådespelare repeterar. Två sitter på golvet. Den ena har yvig rävsvans därbak och den andra har rosa pälstofflor på fötterna. Plötsligt öppnas skåpet mitt på scenen, och ut kliver en man med militäruniform.

Marita Holst från Luleå tekniska universitet har ansvarat för forskningen i projektet. Hon säger att det nya med webb-verktyget är att alla kan skriva och redigera varandras texter samtidigt. Och det kan vara användbart.

– Många stora företag som är globala, som har kontor i stora delar av världen men samarbetar i gemensamma projekt, där skulle en sådan här portal kunna fungera utmärkt.

Att verktyget testats just på teatern beror på att det inte har gjorts så mycket liknande inom kulturen.

– Det finns några försök där man till exempel har twittrat operor och man har också bloggat. Men där har det inte varit samarbete. Det här har verkligen gått ut på att skapa ett samarbete där man skriver manus, säger Marita Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista