Administratörer behövs i framtiden. Foto: Scanpix
Arbetsmarknad

Brist på arbetskraft väntar

"Det är ett stort glapp"
1:19 min

Norrbottens län står inför en stor brist på arbetskraft, det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport.

Framför allt kommer stora grupper av administratörer att behövas. En som går en speciell administratörutbildning som Arbetsförmedlingen upphandlat är Carina Isaksson, och hon har kollat noga på arbestförmedlingens rapport.

- Det vi står inför är de största pensionsavgångarna i samband med de minsta nytillskottet av ungdomar på arbetsmarknaden, så det är ett stort glapp, säger hon.

Inom de kommande 15 åren kommer totalt 1,6 miljoner svenskar att gå i pension. Det i kombination med bristen på ungdomar som kan anställas gör att det blir en stor brist på arbetskraft visar Arbetsförmedlingens senaste rapport.

Sämst rustat för förändringarna är Norrbotten tillsammans med Dalarna och Gotland. Främst är det administratörer inom den offentliga sektorn som berörs i länet.

Därför har arbetsförmedling upphandlat en utbildning för just administration i Luleå. Ewa Westerlund är handledare.

- Det är en utbildning som är skräddarsydd efter kursdeltagarnas behov, de dem känner att de behöver förbättra inom administration är det dem får utbilda sig i, säger hon.

- Det kan vara allt från bokföring och inköp eller import och export, fortsätter hon.

Men är det här verkligen lösningen på de problem som kommer i framtiden?

- Det är en del av den i alla fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".