1 av 2
Tirhas Gilay Tekle kom till Sverige och Kiruna för ett år sen. Idag har hon jobb. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Nideborn vid Arbetsförmedlingen i Kiruna.
Kiruna

Samtalsförsök gav jobb

"Det ska finnas resurser"
1:54 min

Kiruna har varit testkommun för Arbetsförmedlingens nya uppdrag att lotsa nyanlända invandrare till jobb och in i samhällslivet i övrigt.

Tirhas Gilay Tekle har fått jobb efter att ha deltagit Arbetsförmedlingens försök med etableringssamtal. Hon har bott i Sverige ett år och visar nu runt på sitt jobb på utbildningsföretaget Miroi i Kiruna där hon lär ut hur man använder datorer. I Eritrea jobbade hon på ett datacenter.

– Jag gjorde praktik här på Miroi. Och efter två månader fick jag jobb. Jag är jätteglad över det speciellt eftersom det är inom mitt specialområde. Och inom en kort tidsperiod fick jag jobb, säger Tirhas Gilay Tekle.

Arbetsförmedlingens nya uppdrag att hjälpa nyanlända in i samhället och till jobb har testats i Kiruna under året. Nästa vecka tar arbetsförmedlingen över ansvaret för de nyanlända från kommunen. Och Arbetsförmedlare Peter Nideborn har skött de så kallade etableringssamtalen.

– Som nyanländ får man nästan direkt när man kommer till Sverige börja tänka på hur man ska ta sig visare mot ett arbete och en självförsörjning. Det tror jag är den största skillnaden jämfört med hur det funkat tidigare, säger han.

Det här skiljer sig en del från det arbetsförmedlingen brukar syssla med.

– Det jag ser är att det innebär mer socialt stöd och hjälp med kontakter. Inte bara mot arbete och utbildning utan vi ska även jobba tydligt med bosättning och mer hjälpa till i hela deras liv, säger Peter Nideborn.

Den farhåga Peter Nideborn har är att arbetsförmedlingen inte får tillräckligt med pengar och personal.

– Det ska finnas resurser att ta den tid som behövs för jag upplever i jämförelse med mycket annat Arbetsförmedlingen gör att de här personerna kräver mycket tid. Annars tror jag vi har bra förutsättningar att klara uppdraget om vi bara får tid och utrymme att genomföra det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".