1 av 3
Foto: David Magnusson / Scanpix
2 av 3
Kerstin Brunnberg Kulturrådets ordförande
3 av 3
Kent Ögren (S) landstingsråd
Norrbotten

"Ett fantastiskt jobb är gjort"

"Den andas stort självförtroende"
1:35 min

Den kulturplan som landstinget i Norrbotten har skickat till Kulturrådet ser bra och välavvägd ut konstaterar Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg.

Kulturplanen ska ligga till grund för det nya sättet att fördela statliga kulturpengar. Där har regionerna själva fått mer att säga till om när det gäller vart pengarna ska gå.

Kerstin Brunnberg fick se Norrbottens kulturplan första gången i går.

– Det jag tyckte den andades var ett glädjande stort självförtroende och ett fantastiskt jobb som är gjort, säger hon.

Sju områden ska finnas företrädda i kulturplanen. De är professionell teater eller dans, muséer, bibliotek, konst, regionala enskilda arkiv, film och hemslöjd. Men så finns ett visst svängrum för prioriteringar. Till exempel om en region vill satsa väldigt mycket på dans men mindre på annat.

– Finns det en bra idé kring dansen och dansens roll i regionen är det klart att man ska kunna prioritera det. Men det andra måste också finnas med, säger Kerstin Brunnberg.

Norrbotten är ett av fem län som är först i Sverige med att få statliga kulturpengar enligt den nya modellen. Och skulle det bli dålig utdelning innebär det knappast något katastrofläge enligt landstingsrådet Kent Ögren (S).

– Jag tror ingenting kommer att få stryka på foten. Däremot kanske vi inte kan ta något utvecklingssteg direkt som vi hade tänkt, säger han.

Fördelningen av pengarna bestäms av Kulturrådet i mitten av januari.

Om det finns saker i Norrbottens kulturplan som ligger bättre till än andra att få pengar vill inte Kerstin Brunnberg säga, men idén om ett centrum för nutida musik i Piteå är intressant säger hon.

– Jag tycker att satsningen på ny musik, som kanske inte är den stora publikdragaren, är lovvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".