Bengt Järvholm Umeå universitet och Kent Ögren (S) knyter invigningsbandet
Sunderby sjukhus

Utbildningscentrum invigt

Samarbetet lovordas
1:42 min

Idag invigdes det nybyggda utbildningscentrat i Sunderby sjukhus som gör sjukhuset till ett utbildningssjukhus fullt ut. Första 10 studenterna börjar i mitten av januari. Fullt ut ska 60 läkarstudenter kunna läsa i Sunderbyn samtidigt.

Det blir en regionaliserad läkarutbildning via Umeå universitet och det är första gången i Sverige som undervisningen utlokaliseras på detta sätt. Forskare ska arbeta vid sidan och med läkarstudenterna.

Bengt Järvholm, dekanus, medicinska fakulteten Umeå universitet:

- Det blir en bättre utbildning för studenterna på många sätt, genom att vi får tillgång till sjukvården så här. Det är så trångt i Umeå. Nu ska vi göra detta mellan Umeå universitet och Sundsvall och Östersund också.

Från och med 2011 blir alltså Sunderby sjkuhus en så kallad upplåten enhet till Umeå universitet.

Det är en verksamhet som ska bedrivas paralellt med patientverksamheten.

Läkarstudenterna kommer efter fem terminer i Umeå till

Sunderby sjukhus, där de ska vara i tre år. Sedan kan de göra sin AT-tjänst och ST-tjänst och då arbeta ute i vården i Norrbotten.

Landstingsrådet Kent Ögren(S) är entusiastisk över etableringen:

- Det kommer att ha stor betydelse för hela länets sjukvård, när det gäller utökad forskning och rekrytering av läkare. Vi bygger också utbildningslokaler på Bergnäsets vårdcentral för allmänläkarna. Det är en viktig del av satsningen.

Tio lektorer kommer succesivt att anställas för undervisning.

Upprustningen i Bergnäset kostar tre miljoner kronor.

Ombyggnaden i Sunderby sjukhus kostar 10 miljoner kronor. Det är 900 kvadrat källarlokaler som har byggts om till undervisningslokaler, grupprum, matsal och arbetsplatser. Salarna är utrustade med senaste tekniken för att många föreläsningar i den regionaliserade läkarutbildningen ska ske via distansundervisning som är särskilt utvecklad efter läkarprogrammets behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".