Okunskap om fornminnen i skogen

Hälften av alla fornlämningar i skogen skadas av skogsbruket. Trots att skogsvårdsstyrelsen numera aktivt informerar skogsägare om det här är det få som anmäler att dom har exempelvis har en fornlämning på sin skogsfastighet.

Kunskapen om fornlämningar och kulturlämningar måste förbättras hos privata skogsägare. Förra året kom en rapport som visade att mer än hälften av alla fornminnen i skogen förstördes av skogsbruket.

Bland många skogsägare finns idag finns missuppfattningen att ett kulturminne eller fornfynd på fastigheten gör att du måste avgränsa stora områden, men så är inte fallet.

Den som har exempelvis en kokgrop i sin skog behöver bara avgränsa runt själva gropen. Dessutom bör inte skogsmaskiner köra över platsen. Det här gäller för de flesta fornfynd.

I år och nästa år driver skogsvårdsstyrelsen i Luleå, Piteå, östra Norrbotten och norra Norrbotten ett EU-projekt som heter natur- och kulturmiljöhandläggning. Medan projektet pågår har alla skogsägare rätt att få gratis rådgivning om hur de ska sköta ett kulturminne eller fornlämning i sin skog. Skogsvårdsstyrelsen kan även hjälpa till att inventera områden åt skogsägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista