NORRBOTTEN

Lita inte på isen

1:29 min

Trots den senaste tidens kyla går inte isarna inte att lita på just nu, vare sig i fjällen eller vid kusten.

Anders Morell från Kirunas fjällsäkerhetskommitté berättar att kommittén har fått in en hel del rapporter om dåliga isar. Speciellt från de områden där det har fallit mycket snö.

– Vi fick härligt mycket snö, en halvmeter nästan, på stora områden. Det här har tydligen gjort så att det har isolerat den kyla som har varit. Och i och med att det inte hann bli tjäle och frysa till ordentligt så tinar det upp underifrån. Det har inneburit att folk har kört ner i bäckar och myrar, säger han.

Andreas Josbrant arbetar på Kustbevakningen i Luleå och känner till isläget vid kusten. Under onsdagen var han ute med några kolleger på Kustbevakningens svävare och fick då en uppfattning om isen.

– Den inre skärgården ligger tämligen bra medan utåt sett har isen dragit sig ut av de här nordliga vindarna som har varit, säger han.

Den is som ligger kvar är ganska jämntjock. Enligt Andreas Josbrant, mellan 15 och 17 centimeter. Då borde det vara ganska säkert att vara på isen men läget kan förändras snabbt.

– Det kan variera för varje dag. Speciellt nu i början av issäsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista