1 av 2
Snart är den nya huvudnivån klar att tas i bruk. Foto: Magdalena Martinsson/SR
2 av 2
Gruvchef Åsa Sundqvist kan ta den nya huvudnivån i drift nästa år. Foto: Magdalena Martinsson/SR.
MALMBERGET

Snart invigs den nya huvudnivån

"Det är ju en jätteinvestering"
1:40 min

Snart kommer den nya huvudnivån i LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget att tas i bruk. Under första delen av nästa år är investeringen på 4,5 miljarder kronor redo att användas.

Snart flyttar gruvbrytningen i Malmberget djupare ner i berget. Den nya huvudnivån, som ligger under själva gruvbrytningen, är en kilometer under marken och den är helt nödvändig för gruvans överlevnad.

– Det är helt avgörande för en fortsatt gruvdrift, säger projektchef Georg Bengtsson.

Det tar tid att gröpa ur berget och bygga klart en ny huvudnivå. Nio år närmare bestämt. Under första halvan av nästa år är hälften klar för att tas i bruk. Helt färdigbyggd är huvudnivån sommaren 2013.

– Det är ju en jätte investering, ett gigantiskt projekt, men nu börjar vi se mållinjen, säger Anders Lundgren som är chef för projektavdelningen.

Gruvchefen Åsa Sundqvist som får börja använda huvudnivån nästa år, säger att det här innebär att gruvan kommer att kunna fortsätta brytas och leverera i samma takt som tidigare.

– Det är en försäkran för oss att vi kommer att kunna fortsätta bryta malm. Den nya huvudnivån har en beräknad livslängd på cirka tio år, säger hon.

350 personer jobbar med bygget av den nya huvudnivån. Hela kalaset kostar 4,5 miljarder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".