HAPARANDA

Mera GMO-potatis har hittats

1:28 min

Ännu en potatisknöl av den otillåtna sorten Amadea har upptäckts i ett parti genmodifierad potatis i Norrbotten. Upptäckten gjordes vid Jordbruksverkets inspektion av GMO-odlingarna i Haparanda i veckan.

– Vi har skurit itu 30-35 000 knölar och kollat köttfärg och jämfört skalfärg för att se avvikande sorter. I det här fallet hittade vi en misstänkt potatis som vi skickat in till analys. Det kan vara en Amadea som var kvar, så det handlar om promille i spridning, säger Mattias Laitamaa som odlar GMO potatis på uppdrag av företaget Plant Science Sweden.

Tidigare i höstas fann man 47 plantor av den otillåtna sorten Amadea i fälten med den godkända GMO-potatisen Amflora. Odlingarna finns i Vojakkala och Sävast. Jordbruksverket beslöt redan då att de partier där man hittat den otillåtna sorten skulle förstöras. Tillslut blev det tre partier med sammanlagt elva miljoner potatisar.

– Vi har tippat de sista potatisarna från de icke godkända partierna i plåtcontainrar som är plomberade av Jordbruksverket och i dem finns det temperaturmätare så att vi kan mäta temperaturen i dem och se att potatisen fryser och förstörs, säger Mattias Laitamaa.

Staffan Eklöf på Jordbruksverket anser att det är tillräckligt att kontrollera drygt 30 000 potatisar på det här noggranna sättet för hand.

– Vi valde ut ett parti där vi har sett störst inblandning av Amadea och där andra faktorer gör att det fanns störst chans att påträffa dolda Amadeaknölar, så vi kan känna oss ganska trygga i det, säger Staffan Eklöf.

Däremot är inte saken utagerad med det här. Jordbruksverket har inspekterat samtliga partier med potatis, även de tolv där man inte misstänker någon inblandning av otillåten Amadea och även där kan det bli tal om ytterligare förstöring.

– Nu har vi beslutat om tre partier, men nu kvarstår att besluta om de andra partierna och det ska vi göra när vi fått de data vi behöver.

Det här oroar Kristofer Vamling, VD på Plant Science Sweden, som äger GMO-potatisen och odlingarna.

– Problemet för oss är nästa steg, eftersom man kör virusanalyser på de partier som vi har kvar. Vill det sig illa kan det visa att några av dem har för hög virushalt och det kan leda till att de antingen klassas ner eller att vi tappar dem helt.

GMO potatisen odlas för stärkelseproduktion i Tjeckien. Det är de friska jordarna i Norrbotten som gör att man startar odlingen av utsädespotatis här. Potatisen ska alltså ner i jorden till våren igen.

Det faktum att tre potatispartier av 15 förstörts gör att odlingarna blir mindre nästa år. Det går inte att köpa in knölar, för potatisen bara finns häruppe och ska man fylla på får man börja från början med miniknölar.

– Det blir mindre odlingar, för det här tar ju tid att producera sådana här minknölar. Dessutom blir det inga stora ytor av de här miniknölar, säger Kristofer Vamling.

Hur pass mycket minskar det?

– Det är svårt att bedöma. Eftersom vi vet inte hur de andra utsädespartierna ser ut är det för tidigt att avge några arealer, men det blir det ju mindre än vad som var planerat, säger Kristofer Vamling.

Mattias Laitamaa i Vojakkala tänker inte ge upp trots motgångarna med den genmodifierade potatisen i år.

– Det har ju gett merarbete, men det är nytt och ingen kunde förutse det här i våras. I och med att det har skötts korrekt och snyggt gentemot alla parter ser jag ingen anledning att backa ut, så jag är med på tåget ifall det är aktuellt nästa år också, säger han.

Helene Alm

Nyheter P4 Norrbotten
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista