Lotta Fogde, LKAB. Foto: Magdalena Martinsson/SR
Norrbotten

LKAB skyndar på rälsbygge

1:46 min

En utbyggnad av Malmbanan är så viktig att LKAB vill ge pengar i förskott till Trafikverket för att snabbt få fler mötesplatser.

Gruvföretaget vill inte vänta på att Trafikverket får pengar från staten till bygget.

– Att öka vår produktion och lägga på lager i Malmfälten gör ingen glad. Vi måste kunna få ut det vi producerar till kunderna, säger Lotta Fogde som är LKAB:s kommunikationsdirektör.

LKAB vill öka sin leveranskapacitet med 30 procent fram till 2015, och sedan ännu mer. Kanske blir det mer än 40 miljoner ton malm som ska fraktas. Malmbanan, som räcker till i dag, kommer snart att bli överbelastad. Och att ge pengar i förskott är inget nytt för LKAB.

– Vi har gjort det tidigare. Vi har förskotterat pengar för att myndigheterna ska kunna förverkliga utbyggnaden av Malmbanan i den takt som vi behöver. Och det är vi beredda att fortsätta med, säger Lotta Fogde.

19 nya mötesplatser behövs och efter det kan det också bli aktuellt med dubbelspår.

Lotta Fogde har ingen uppgift idag på hur mycket pengar som företaget kan behöva ge i förskott. Samtidigt är hon medveten om att ett annat gruvbolag, Northland resources, har visat intresse för att använda Malmbanan, som LKAB anser är fullbelagd just nu.

– Vi har själva expansionsplaner, och det enskilt räcker som skäl till att Malmbanan behöver byggas ut. Men det är klart att det faktum att fler aktörer nu pratar om att de också vill frakta på Malmbanan tycker jag understryker behovet av att snarast ta fram planer för hur banan ska kunna byggas ut ytterligare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista