1 av 2
Varje år dödas i genomsnitt 17 kvinnor i Sverige av sina närstående. Foto: Scanpix Claudio Bresciani/FLT-PICA.
2 av 2
Eva Engman, ordförande Kvinnojourernas länsförening. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Norrbotten

Ljusen tänds för dödade kvinnor

1:13 min

I dag arrangerar Kvinnojourernas länsförening i Norrbotten ljusmanifestationer på sju orter i länet.

Manifestationerna hålls för att ansluta till FN:s Internationella Kvinnofridsdag som inföll i veckan. Ljus ska tändas för varje kvinna i Sverige som har dödats av en närstående. I snitt är det 17 kvinnor per år.

Julen är vansklig för familjefriden. Förra julen var det full aktivitet för kvinnojouren i Luleå. Eva Engman är ordförande i kvinnojourernas länsförening i Norrbotten. Hon ser med oro på den jultid som kommer.

– Det är lite olika med julhelgerna. Familjerna håller ofta ihop under julen för att släktingar finns i närheten och man håller tillbaka för barnens skull. Det brukar bli sämre med friden direkt efter jul, säger hon.

– Förra julen hade jag jouren hos oss och då var det en hel del som hände. Jag fick åka till sjukhuset, till polisen och ta emot en kvinna med barn exempelvis.

I Luleå talar politikerna Monica Karlsson (V) som är jämställdhetsråd i landstinget, Tomas Olofsson, gruppledare i kommunen för FP, Johanna Evans från Rättvisepartiet socialisterna och Luleå kvinnojours ordförande Maria Sundvall Taavo.

Ljus tänds och tal hålls också i Kalix, Haparanda, Överkalix, Arvidsjaur, Jokkmokk och Gällivare.

– Denna dag uppmärksammar vi våldet mot kvinnor som är ett samhällsproblem. Och hur Kvinnojourerna i Sverige arbetar mot mäns våld mot kvinnorna, säger Eva Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista