Svårt hitta ansvarig för BB i Kiruna

Det har ännu inte gått att rekrytera läkare med medicinskt ledningsansvar för gynekologi och barnsjukvård vid BB i Kiruna och lyckas inte landstinget med det kan BB inte öppnas. Det framkom vid dagens gruppledarmöte i landstinget. 

Centerns gruppledare Stefan Tornberg är dock fortfarande optimistisk och räknar med att det går att hitta en ansvarig för BB. Han säger också att konsekvenserna av den utdragna processen med BB nu lett till att verksamheten kommer att kosta mer, än vad landstinget tidigare räknade med.

Landstingsdirektör Elisabeth Holmgren säger att det är brist i hela landet på den yrkesgrupp, som kan ta på sig det medicinska ansvaret.

- Olika företag har kontaktats under rekryteringen och ett företag erbjöd hjälp, men bara under sex månader med en gynekolog för det medicinska ansvaret och det korta tiden räcker inte enligt Socialstyrelsens krav, säger hon.

I dagsläget ser det alltså mörkt ut att hitta en medicinskt ansvarig, i synnerhet som 26 läkare inom barnsjukvården i Norrbotten på onsdagen går ut med en skrivelse, där de säger nej till BB i Kiruna.

Men Stefan Tornberg ger inte mycket för den protesten. Den är känd sedan tidigare och politikerna har ett ansvar gentemot medborgarna att öppna BB, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista