1 av 2
Det gäller att boka tågbiljetterna i tid om man ska hinna till julklappsutdelningen. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
2 av 2
Även flygbiljetterna är eftertraktade. Foto: Scanpix.
Norrbotten

Julbiljetterna är snart slut

"Det är mycket bokat"
1:45 min

De som ska resa hem till Norrbotten över jul gör bäst i att boka sina biljetter nu.

Både tåg- och flygbiljetterna till Norrbotten är på upphällningen. Eftersom julhelgen är så kort i år koncentreras resandet till några få dagar.

SJ har just nu en 95-procentig beläggning från den 21 december. De sätter in alla sina extravagnar och ökar platserna från 500 till 800 per tåg, men det räcker ändå inte. Biljetterna från Norrbotten och söderut kommer också att ta slut, om än inte lika snabbt. Just nu har man en beläggningstopp på 60 procent den 22 december.

Inför nyår är det inte lika högt tryck på resor norrut, men däremot ska ju alla de som varit här och firat åka hem igen. Mellan den 26-29 december ligger SJ:s beläggning just nu på cirka 70%.

Detsamma gäller för buss- och flygbolagen. De förra är beredda på att sätta in förstärkningsbussar.

På SAS är de billiga biljetterna till Luleå och Kiruna slut sedan länge, och om någon vecka är det förmodligen helt fullbokat. Norwegian sätter in fem extraavgångar till och från Luleå för att klara trycket. Åsa Larsson är pressansvarig på flygbolaget.

– Vi hade de biljetterna ute till försäljning förra veckan, och de tog slut väldigt snabbt. Biljetterna till Luleå tar alltid slut först - så är det varje år. Vill man ha en lite annorlunda jul så kanske man ska åka ner till Stockholm och fira med barnen eller barnbarnen, för dit finns det fortfarande billiga biljetter kvar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".