MILJÖ

Fjällen påverkas mest av renarna

Prof Terry Callaghan, Abisko forskningstation
1:24 min

Det är inte främst ett varmare klimat som gör att trädgränsen kryper uppåt på många håll i de svenska fjällen. Det finns flera andra faktorer som exempelvis renarna, som påverkar trädens utbredning mer än en högre temperatur. Det visar en ny studie från Torneträskområdet.

En ny studie visar att betande renar, insektsangrepp och flera andra faktorer påverkar fjällskogens utbredning mer än förändrade temperaturförhållanden.

– Trädgränsen kan gå upp eller ner eller stå stilla under samma klimatperiod. Det har ingen visat tidigare, säger professor Terry Callghan som är en av forskarna som gjort studien.

Att just renbetet styrt trädgränsen mer än temperaturen har forskarna kunnat se eftersom trädgränsen avancerade som mest uppåt under den kalla perioden slutet på 60-talet och under 70-talet. Det var en tid med färre renar.

Ett varmare klimat kan mer ha en indirekt påverkan genom att det till exempel kan bli mer insekter som kan skada träden.

Många klimatmodeller räknar med att skogen på tundran och övriga Arktis kommer att expandera kraftigt norrut de närmasta hundra åren på grund av högre temperaturer.

Men den nya forskningen pekar på att de antaganden kan vara felaktiga. Man måste räkna med hur exempelvis betande renar och älgar påverkar.

– Nu krävs att mer detaljerade information läggs in i modellerna, säger professor Terry Callaghan, som är chef för Abisko forskningsstation.

Den vetenskapliga artikeln publiceras i Journal of Biogeography.

Gustaf Klarin, Sveriges Radio Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".