1 av 2
Bild över Arjeplog tagen från Öberget. Foto: Scanpix.
2 av 2
Britta Flinkfeldt-Jansson. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
ARJEPLOG

Bilbesiktning fick inte riksintag

Tack vare Arjeplogs kommun har fordonsprogrammet fått nya möjligheter i den nya gymnasieskolan som införs nästa höst. Men kommunen kan själv få svårt att starta programmet.

Den nya gymnasieskolan har 18 nationella program med olika inriktningar. Kommuner har dessutom kunnat ansöka om egna utbildningar som elever från hela landet kan söka till.

Cirkus i Gävle, till exempel, och yrkesfiske i sötvatten i Hylte kommun.

Men Arjeplog fick nej till ett sådant här riksintag för en utbildning inom bilbesiktning. Skolverket anser att det vore bra att ha på många skolor och att det kan genomföras inom ramen för det nya nationella fordonsprogrammet.

Nu anser de ansvariga i Arjeplogs kommun att Skolverket har använt sig av det jobb som kommunen har gjort utan att tacka för hjälpen.

– Det är precis de avvikelserna som vi har föreslagit. Att man ska plocka in en kurs i bemötande. Att man ska plocka in mer svenska och engelska, och det är precis så som Skolverket har gjort programmet, säger Britta Flinkfeldt-Jansson (S) som är kommunalråd i Arjeplog.

Men att Skolverket skulle ha tagit idéer från Arjeplogs ansökan utan att berätta om det stämmer inte, säger Kurt Nilsson på Skolverket.

– Samtidigt som den ansökan kom in så arbetade vi på ett regeringsuppdrag angående persontransporter i gymnasieskolan, och då hade vi också tagit med de kurserna, säger han.

Britta Flinkfeldt Jansson hade dessutom gärna sett fler ungdomar i kommunen.

– Där hade vi kunnat visa att kom till Arjeplog så kan vi ge er en utbildning som nästan garanterat ger er ett jobb, säger hon.

Utan riksintag är det inte säkert att eleverna räcker för att ha fordonsprogrammet alls i Arjeplog. 

I början av december tror Hornavanskolans rektor Nicklas Felten att det ska vara bestämt om fordonsprogrammet kan starta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista