Sunderby sjukhus. Foto: Sveriges Radio.
LULEÅ

Fler läkare vid vuxenpsykiatrin

1:31 min

Efter kritik har vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus nu rekryterat fler läkare. Nu har öppen- och slutenvård varsin ansvarig specialist.

Det var i somras som vuxenpsykiatrin fick kritik av Socialstyrelsen och det handlade om läkarnas arbetsmiljö.

Arbetsbelastningen var för hög eftersom det fanns för få specialister på plats, men det ska nu vara åtgärdat enligt Pia Byström, som är verksamhetschef vid vuxenpsykiatrin i Sunderbyn.

Att öppenvård och slutenvård nu har varsin ansvarig specielist innebär att all personal snabbare kan få stöd och handledning.

– Så här bra har det inte sett ut inom vuxenpsykiatrin på flera år läkarmässigt, säger Pia Byström.

Norrbotten har lägst psykiatertäthet i landet med cirka åtta läkare per 100 000 invånare. Fördomar om länet sägs vara en av orsakerna, men Robert Svartholm, ordförande för Läkarföreningen, anser att det också beror på Landstingets attityd till kompetens.

– Attityden mot de läkare som kommer upp hit är inte alltid den bästa, och då handlar det om att man inte skapar en arbetsmiljö som är tillfyllest. Om man säger till en läkare att "du ska jobba nu och inte lägga dig i det här" så blir förhållandet mellan chefen och läkaren inte bra. Då sticker han.

Vid Socialstyrelsens inspektion framkom att läkare slutat för att de inte haft tillräcklig möjlighet att påverka arbetssättet. Men även det säger  Pia Byström att man tagit tag i.

– Det är just de här frågorna vi har jobbat med. Vi lyfter upp arbetsmiljöfrågor i läkargruppen varje vecka, och jag tycker att det har blivit ett mycket stort deltagande och en bra dialog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista