1 av 2
Luossavaara. Foto: Magdalena Martinsson/SR
2 av 2
Kenneth Stålnacke (S)
KIRUNA

Lösning i sikte för backen

1:31 min

Nu kan slalombacken i Kiruna vara på väg att öppnas. Kommunen har planer på att för miljonbelopp köpa tillbaka backen som de gav bort till ett företag för några år sen.

Men i kväll ska kommunstyrelsen besluta om att i ett första steg arrendera anläggningen.

– Backen är viktig för bilden av vinterstaden Kiruna och jag tror att de flesta Kirunabor tycker att det är angeläget att få igång backen. Jag hoppas att vi idag kan trycka på startknappen för att få igång backen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke.

Förslaget är att kommunen arrenderar backen och att föreningen KBK får bidrag för att sköta driften.

– Men skattebetalarna ska inte behöva stå för de här driftskostnaderna. LKAB kommer att gå in med pengar, säger Kenneth Stålnacke.

Snöbolaget fick backen av kommunen och har under fem år fått sammanlagt fem miljoner i bidrag. Men företaget uppger att backen går back och nu får det vara nog.

Nu erbjuds kommunen att bli ägare till backen igen för 2,5 miljoner. Det ska enligt företaget täcka upp för investeringar som gjorts i backen.

Kommunen gav bort backen för några år sen och nu ska man köpa tillbaka den för miljonbelopp. Hur ska man se på en sån affär?

– Nja, det kommunen gav får vi tillbaka för noll kronor. Det vi köper är det Snöbolaget har investerat under de här åren. Vi har fått en muntlig siffra på att det är 4,5 miljoner man har investerat. Och vi är beredd att betala nån krona för de investeringar de gjort. Men innan vi beslutar om det kräver vi att få se papper och kvitton på vad de faktiskt har investerat, säger Kenneth Stålnacke.

Kommunen kommer att förhandla om priset och beslut om ett eventuellt köp av backen väntas i december.

Kenneth Stålnacke menar att affären inte är dålig för skattebetalarna, utan att det hade kostat minst lika mycket om kommunen hade behållt backen i sina ägor från början.

– Skattebetalarna har inte förlorat någonting på affären. När kommunen själv hade hand om backen kostade det oss ungefär 1,5-2 miljoner att drifta backen, säger Kenneth Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista