NORRBOTTEN

Massiv kritik sköt upp nattågsbeslut

"Det har blivit en hel del protester"
1:25 min

Efter omfattande kritik skjuter statliga Rikstrafiken upp beslutet om att halvera nattågstrafiken till och från övre Norrland.

-Remisskritiken har varit massiv och entydig och vi anser därför att det finns anledning att gå vidare innan man sätter ner foten i frågan, säger Rikstrafikens styrelseordförande Inger Davidson (KD).

I en utredning om nattågstrafiken till övre Norrland 2013 kom Rikstrafiken fram till att det skulle räcka med ett statligt subventionerat nattåg per dygn i stället för två. Men planerna väckte omfattande protester i hela Norrland. Neddragningen beskrevs som ett slag både mot turism och arbetskraftsförsörjning.

Rikstrafiken övergår i Trafikverket den 1 januari 2011 och Trafikverket får då bereda frågan vidare. Bo Andersson sitter i Rikstrafikens styrelse:

– Merparten av oss som jobbar i Rikstrafiken kommer att fortsätta i Trafikverket, så jag räknar med att vara med i beredningen även fortsättningsvis.

Bo Andersson säger att ett beslut i frågan om nattågstrafiken måste komma före sommaren, om man ska slippa förlänga nu gällande avtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".