En debattartikel av Luleås socialdemokratiske kommunalråd Karl Petersen har väckt reaktioner. Foto: S-A Nordström, SR Norrbotten
Luleå

Söker öppna kandidater

"Be alla som kandiderar stiga fram"
1:40 min

I helgen skrev Luleås socialdemokratiske kommunalråd en debattartikel i Dagens Nyheter, där han ifrågasatte partiets sätt att välja partiordförade och styrelse.

Proceduren måste bli mer öppen. Kandidaterna som vill ha uppdragen måste träda fram, uppmanar han. Artikeln har väckt många och starka reaktioner.

Kommentarer strömmar in till Karl Petersen (S) kommunalråd i Luleå.

- Det är massor som har skrivit på facebook. Jag har skrivit där, att de ska låta diskussionen fortgå.

Tror du att du blir populär i partiet när du rycker bort täcket så här?

- Det tror jag väldigt mycket att jag blir. Jag vet att det är det här medlemmarna vill, svarar han.

" Socialdemokraterna behöver en ny ledarkultur, som sätter öppenheten och lyssnandet i första rummet. För partier som vill vara angelägna i vår tid fungerar det inte att stänga in sig i sammanträdeslokaler och där göra upp om personer och politik. Det är en gammaldags syn på demokratin som avskräcker moderna och unga människor", skriver Karl Petersen (S) kommunalråd Luleå på DN debatt.

"Socialdemokraterna måste bli öppnare. De som vill bli nästa partiledare måste kliva fram och säga: Det här är min politik".

Karl Petersen menar att det förekommer en slags felvänd klädsamhet i partiet som säger att en kandidat till partiledarposten inte utåt ska visa sig angelägen om uppdraget. Men han hävdar att partimedlemmarna måste få vara med i hela processen att ta fram nya politiker.

Själv sitter han i partiets förtroenderåd som ska välja valberedning den 4:e december. Och det måste innebära, något mer skriver han, än att åka till Stockholm och finna:

"En valberedning som är uppgjord på förhand - som i sin tur ska föreslå en partiledare som även den är uppgjord på förhand."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".