Ulrika Rosén, anställd vid taxisamordningen.
Norrbotten

"Kartor är bra"

"Det kommer nog att gå bra"
1:48 min

Nu går flera taxiföretag i Norrbotten ihop om en gemensam beställningscentral.

En central i Luleå ska ta emot bokningar och dirigera taxibilar även i den norra länsdelen.

Vid Kallax flygplats har Luleå och Boden Taxi sen en tid tillbaka en gemensam beställningscentral med bokning och trafikledning. Ulrika Rosén sitter framför telefon och dataskärmar.

– Det kan vara lite spännande. Eftersom man inte är Bodenbo så är det lite svårare. Jag har inte samma lokalkännedom som jag har i Luleå. Det går ju lite snabbare med Luleå än när man bokar Boden, säger hon.

Hur löser du det?

– Kartor är bra. Eller så får man fråga en chaufför.

Inom kort hamnar även den som vill boka en taxi i Gällivare här. Och också Taxi Kiruna ska dirigeras härifrån.

Blir det krångligare för er nu?

– Lite mer lär det ju bli, men vi ska få utbildning så det kommer nog att gå bra, säger Ulrika Rosén.

Så ni kommer att kunna lotsa dem rätt ändå?

– Det hoppas jag verkligen, säger Ulrika Rosén och skrattar.

Torbjörn Linghall vid Taxi Kiruna säger att de kommer att ha kvar telefonist i Kiruna under dagtid och sen lämna över till Luleå.

– Vi går in i samarbetet för att förbättra vår lönsamhet på kvällar och helgdagar när vi har det lugnt. På det här sättet kan vi få ner personalstyrkan, säger Torbjörn Linghall.

Det är Trafiksamordning i Norrland som driver beställningscentralen och vd:n Bengt Hellström tycker att det fina med en gemensam central är att det går att på olika sätt samordna körningar inom länet.

– Vi nyttjar fordon på ett sånt sätt att de tomma milen för fordonen blir absolut mindre. Dessutom sänker vi kostnaderna för beställningscentralstjänster till taxiåkerierna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".