LULEÅ

Vill bygga pir i Norra hamnen

Moderaterna i Luleå vill utreda byggandet av en pir i Norra hamnen i Luleå. Förslaget kommer från en Luleåbo, men Socialdemokraterna är tveksamma.

Det är i en skrivelse till kommunen som en Luleåbo föreslår att det byggs en pir ut i vattnet i Norra hamnen i Luleå.

Moderaterna vill utreda vidare och anser att det vore fint med en hamnpir med restaurang längst ut. 

Men Socialdemokraterna tvekar. Det skulle kosta för mycket med en hamnpir i Luleå och skulle den byggas så borde den ligga i Södra hamn, anser Socialdemokraterna.

Mattias Karlsson är Moderaternas gruppledare Luleå.

– Det skulle bli vackert och passande för Luleå att ha en lång pir ut i vattnet med aktiviteter och någon restaurang eller annat. Något liknande Brightons pir.

Men kommunalrådet Karl Petersen (S) backar:

– Det är ju trevligt. Men jag kan inte ge ett sådant löfte. Att bygga en pir och en byggnad längst ut på det med restaurang och eventuellt annat, det kan kosta 100 miljoner kronor! Det finns så många andra åtaganden vi ska ta innan det, så det kan jag inte lova. Pengarna fattas i dag, säger han.

Socialdemokraterna yrkar bifall till byggnadsnämndens yttrande, som innebär att det inte blir en pir i Norrra hamnsfjärden. Byggnadsnämnden anser också att bästa placeringen vore i Södra hamnen i Luleå, om det skulle bli av.

Moderaterna anser att det vore fint med en hamnpir och de kräver återremiss för att vidare undersöka om det går att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".